ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ

ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ

ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ

Baclofen: ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά του αλκοολισμού

Μια προκαταρκτική μελέτη που διεξήχθη στη Γαλλία, σε 180 αλκοολικούς ασθενείς, δείχνει ένα ποσοστό επιτυχίας 58% με τη βακλοφαίνη, ποσοστό που δεν έχει επιτευχθεί με άλλα φάρμακα.

Για πρώτη φορά στη Γαλλία, πραγματοποιήθηκε κλινική μελέτη για να επαληθεύσει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου, της βακλοφαίνης, στην εξάρτηση από το αλκοόλ.

Πρόκειται για μια προκαταρκτική μελέτη, που θα επιτρέψει τη βελτίωση ενός πρωτόκολλου, που θα ξεκινήσει το Μάιο. Τα πρώτα αποτελέσματα από 180 ασθενείς  δείχνουν ένα ποσοστό επιτυχίας 58%, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από τις υπάρχουσες, διαθέσιμες θεραπείες που έχουν 20 έως 25% επιτυχία.

Η βακλοφαίνη είναι ένα μυοχαλαρωτικό φάρμακο, που συνταγογραφείται σε παραπληγικούς και σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο Dr. Olivier Ameisen είναι ο πρώτος που διαπίστωσε την αποτελεσματικότητα της βακλοφαίνης κατά του αλκοολισμού: μετά από πολλές προσωπικές θεραπείες αποτοξίνωσης και πολλές υποτροπές που είχε, ο καρδιολόγος Ameisen δοκίμασε το φάρμακο στον εαυτό του. Με επιτυχία. Έγραψε για αυτό το γεγονός το βιβλίο «Τελευταίο ποτήρι» το 2008. Ωστόσο, η βακλοφαίνη δε χορηγείται για τη θεραπεία του αλκοολισμού επίσημα στη Γαλλία και οι γιατροί που την συνταγογραφούν θεωρούνται εκτός νόμου. Για να επιτευχθεί η συνταγογράφησή της για τον αλκοολισμό μια κλινική μελέτη είναι αναγκαία.

Ο Dr. Renaud de Beaurepaire (Paul-Guiraud Νοσοκομείο, Villejuif), ένας από τους  πρώτους συνταγογράφους της βακλοφαίνης, και ο καθηγητής Philip Jaury (Πανεπιστήμιο Paris-Descartes), μελέτησαν το αποτέλεσμα της βαλκοφαίνης σε 181 αλκοολικούς, μεγάλους πότες. Μετά από ένα χρόνο, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της θεραπείας. Η ανάλυση αφορούσε 132 άτομα: 78 απείχαν από το αλκοόλ, 28 έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ. Από το 80% των 132 ασθενών που αξιολογήθηκαν, το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται σε 58%, λαμβάνοντας υπόψη και τους ασθενείς στους οποίους η έρευνα δεν ολοκληρώθηκε.

Η μέση δόση βακλοφαίνης στη μελέτη ήταν 129mg την ημέρα, η οποία ήταν υψηλή. «Η βακλοφαίνη είναι το μόνο φάρμακο που ξέρω με ένα σύνθετο δοσολογικό σχήμα», εξήγησε ο Dr. Beaurepaire. «Για αρκετούς 30mg ημερησιώς είναι αρκετό, για άλλους χρειάζονται 400mg. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί η αποτελεσματική δόση».

"Βάζοντας τέρμα στην παρόρμηση να πιει κανείς ένα ποτό και στη συνέχεια άλλο ένα, αυτό το φάρμακο θεωρείται επαναστατικό στη θεραπεία του εθισμού. Και επιπλέον δεν περνά μέσα από την απόλυτη αποχή. Μπορεί να πιει κανείς ένα ποτό χωρίς να υποτροπιάσει".

Οι καθηγητές Jaury και Baurepaire είχαν δυσκολία για τη χρηματοδότηση των δοκιμών τους. «Τα εργαστήρια δεν ήθελαν να συμμετάσχουν. Η μελέτη θα ξεκινήσει το Μάιο σε 320 αλκοολικούς ασθενείς και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (750.000 ευρώ) και από ένα γενναιόδωρο μαικήνα (450.000 ευρώ)», εξήγησε ο Dr.Jaury στο Γαλλικό Πρακτορείο. Στους μισούς από την ομάδα των αλκοολικών θα χορηγηθεί βακλοφαίνη, στους άλλους μισούς εικονικό φάρμακο: πρόκειται για μια διπλή τυφλή μελέτη (ο ασθενής και ο γιατρός δεν γνωρίζουν τη φύση του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της μελέτης, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιρροή στην έκβαση της θεραπείας).