Άγχος και Covid

ΚΟΡΟΝΟΪOΣ ΚΑΙ AΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝHΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔIA

Άγχος και Covid

Πώς διαχειριζόμαστε το άγχος κατά τη διάρκεια έξαρσης του νέου κορονοϊού COVID-19;

  • Είναι φυσιολογικό, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, να αισθάνεσαι στενοχωρημένος, αγχωμένος, μπερδεμένος, φοβισμένος ή θυμωμένος. Μπορεί η συζήτηση με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι να βοηθήσει. Επικοινώνησε με την οικογένεια και τους φίλους σου και συζήτησε αυτά που σε απασχολούν είτε αφορούν τον κορονοϊό είτε όχι.
  • Εάν μένεις στο σπίτι, διατήρησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει κατάλληλη διατροφή, ύπνο, άσκηση και επικοινωνία με την οικογένεια και τους αγαπημένους σου στο σπίτι. Εκμεταλλεύσου το τηλέφωνο, το email και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά μέσα για να επικοινωνείς και να αλληλοεπιδράς κοινωνικά.
  • Μη χρησιμοποιείς το κάπνισμα, το ποτό ή τα χάπια ως τρόπους διαφυγής από τα συναισθήματά σου. Εάν νιώθεις συναισθηματικά φορτισμένος, μίλα με έναν ειδικό. Φτιάξε ένα πλάνο εκ των προτέρων για το πού να απευθυνθείς και πώς να ζητήσεις βοήθεια, εάν το απαιτήσουν οι σωματικές και ψυχολογικές σου ανάγκες.
  • Επικεντρώσου στα γεγονότα. Συγκέντρωσε πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να καθορίσεις με ακρίβεια το πόσο κινδυνεύεις ώστε να πάρεις τις απαραίτητες προφυλάξεις και έχε μια αξιόπιστη πηγή σαν πηγή της πληροφόρησής σου για τον κορονοϊό COVID-19.
  • Περιόρισε την ανησυχία και την αναστάτωσή σου με το να μειώσεις τον χρόνο που περνάς, τόσο εσύ όσο και η οικογένειά σου, βλέποντας ή ακούγοντας δημοσιογραφικές καλύψεις για τον COVID-19 που προκαλούν σύγχυση.
  • Στρέψου σε δεξιότητες που έχεις χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και γνωρίζεις ότι σε βοηθούν να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις. Θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Πώς βοηθάμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το στρες κατά τη διάρκεια της έξαρσης του νέου κορονοϊού COVID-19;

  • Τα παιδιά μπορεί να αντιδρούν στο άγχος με διάφορους τρόπους, όπως με το να προσκολλώνται περισσότερο στους γονείς, να γίνονται πιο ανήσυχα ή και αφηρημένα, να έχουν εκνευρισμό και ταραχή, να «βρέχουν» το κρεβάτι τους, κ.ά.. Θα πρέπει να είστε υποστηρικτικοί απέναντι στις αντιδράσεις του παιδιού σας, να ακούτε τους προβληματισμούς του και να του δίνετε τώρα περισσότερη αγάπη και προσοχή σε αυτές τις δύσκολες στιγμές
  • Ασχοληθείτε μαζί τους και προσέξτε τα περισσότερο από το συνηθισμένο. Μην ξεχνάτε να τ’ ακούτε, να τους μιλάτε γλυκά και να τα καθησυχάζετε. Εάν είναι εφικτό, δημιουργήστε ευκαιρίες για παιχνίδι και χαλάρωση.
  • Να αποφεύγεται, όσο το δυνατόν περισσότερο, ο αποχωρισμός των παιδιών από εκείνους που τα φροντίζουν. Εάν, ωστόσο, είναι αναπόφευκτος (π.χ. λόγω νοσηλείας), να διασφαλιστεί η συχνή επικοινωνία (π.χ. μέσω τηλεφώνου) με το παιδί και ο καθησυχασμός του.
  • Να μένετε συνεπείς στο καθημερινό πρόγραμμα. Εναλλακτικά, βοηθήστε να φτιαχτεί νέο πρόγραμμα σε νέο περιβάλλον το οποίο θα περιλαμβάνει τη σχολική μελέτη, αλλά και χρόνο για ασφαλές παιχνίδι και ξεκούραση.
  • Να μιλάτε στα παιδιά με δεδομένα για όσα έγιναν. Να τους εξηγείτε τι συμβαίνει και να τους δίνετε σαφείς πληροφορίες για το πώς να περιορίσουν τον κίνδυνο μόλυνσής τους από τον ιό, χρησιμοποιώντας κατανοητές λέξεις ανάλογες με την ηλικία τους και πάντα με ήρεμο και καθησυχαστικό τρόπο.

 

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO)