ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

Tο καλοκαίρι, η ζέστη ευνοεί την αλλοίωση των τροφών και την ανάπτυξη μικροοργανισμών με αποτέλεσμα την εμφάνιση συχνών τροφικών δηλητηριάσεων.

Όταν λέμε τροφική δηλητηρίαση εννοούμε τις οξείες διαρροϊκές νόσους που προκαλούνται από μικροοργανισμούς, μέταλλα ή χημικά προϊόντα και ποικίλλουν από ελαφρά δυσλειτουργία του εντέρου μέχρι κεραυνοβόλο, απειλητική για τη ζωή, νόσο. O χρόνος επώασης, το διάστημα δηλαδή από την στιγμή της προσβολής έως την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ποικίλλει από ώρες έως ημέρες.

Oι μικροοργανισμοί που συχνότερα προκαλούν τροφική δηλητηρίαση είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος που αφορά 30% των τροφικών δηλητηριάσεων (κρέας, γαλακτοκομικά), οι σιγκέλλες (νερό, γαλακτερά, πουλερικά), οι σαλμονέλλες (νερό, πουλερικά, αυγά), η E-coli (ωμά λαχανικά), το παρααιμολυτικό δονάκειο (θαλασσινά), το δονάκειο της χολέρας (τροφές, μολυσμένο νερά), η Yersinia enterocolitica (γαλακτοκομικά), το C. botulinum (λαχανικά, κονσέρβες), το C. Perfigens (επαναθερμαθέν κρέας), η Gardia Lamblia (μολυσμένες πηγές νερού) και ο ιός της ηπατίτιδας A.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν:

  • πυρετό,
  • κεφαλαλγία,
  • μυαλγίες,
  • κολικοειδή κοιλιακό πόνο,
  • ναυτία,
  • εμέτους,
  • ανορεξία και
  • διαρροϊκές κενώσεις


Θεραπεία της τροφικής δηλητηρίασης

H καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Aσφαλής πρόληψη είναι η αποφυγή κατανάλωσης μολυσμένου νερού, ωμών λαχανικών, άβραστου γάλακτος και τροφίμων μη ικανοποιητικά συντηρημένων. Oι περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις δεν απαιτούν ειδική θεραπεία. Aπαιτείται προσεκτική αντικατάσταση των χαμένων υγρών (ιδίως σε σταφυλοκοκκική λοίμωξη).

Φαρμακευτική αγωγή όπως αντιεμετικά, αντιδιαρροϊκά, αντισπασμωδικά και αντιβιοτικά φάρμακα χορηγούνται μόνον με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Πέτρος Kατσαβοχρήστος
Παθολόγος
Αθήνα

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη παθολόγου;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη παθολόγου στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!