ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ SOS ΙΑΤΡΟΥΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ SOS ΙΑΤΡΟΥΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ SOS ΙΑΤΡΟΥΣ

Πρόσθεσε ανάσες στη ζωή σου με 1 εκπνοή!

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ στους πολίτες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) που για το 2019 ορίστηκε στις 20 Νοεμβρίου. Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη ΧΑΠ που αποτελεί ένα από τα πιο συχνά νοσήματα του αναπνευστικού και προσέφεραν το μήνα Νοέμβριο στους πολίτες δωρεάν σπιρομετρήσεις.

Όπως σημειώνει ο πνευμονολόγος Απόστολος Παππάς, η ΧΑΠ οδηγεί σε περιορισμό της ροής του αέρα στους πνεύμονες, επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών και μπορεί να αποδειχθεί άκρως απειλητική, οδηγώντας ακόμη και στο θάνατο. Η νόσος ευθύνεται για το 5% των θανάτων παγκοσμίως και ως το 2030 αναμένεται να αποτελέσει την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, η κατάλληλη εξέταση για τη διάγνωση της ΧΑΠ είναι η σπιρομέτρηση. Πρόκειται για μία απλή, γρήγορη και μη επεμβατική εξέταση που μετρά το ποσό του εκπνεόμενου αέρα από τους πνεύμονες και μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο πριν επιδεινωθεί προτείνεται να υποβληθούν καπνιστές (κυρίως άνω των 40 ετών), άτομα με έντονο βήχα, άτομα με δύσπνοια, βάρος στο στήθος ή που τους «κόβεται» η ανάσα. Επίσης, άτομα με συριγμό κατά την αναπνοή, ασθενείς που πάσχουν από γνωστό πνευμονικό νόσημα ή άτομα που λαμβάνουν φάρμακα ή πάσχουν από άλλα νοσήματα που μπορεί να επηρεάζουν τον πνεύμονα.

Οι ενδιαφερόμενοι, έκλεισαν ραντεβού καλώντας στο 1016 (αστική χρέωση). Ενημερώθηκαν για τις διαθέσιμες ημέρες, ώρες και περιοχές των ιατρείων από το συντονιστικό κέντρο και έλαβαν SMS επιβεβαίωσης του ραντεβού στο κινητό ή το e-mail τους.

 Δείτε παρακάτω το video της δράσης μας:

 ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ;

  • Οι καπνιστές, ιδίως άνω των 40 ετών.
  • Άτομα με έντονο βήχα.
  • Άτομα με δύσπνοια, βάρος στο στήθος ή που τους «κόβεται» η ανάσα.
  • Άτομα με συριγμό κατά την αναπνοή («σφύριγμα», «γατάκια», «βραχαλητό»)
  • Ασθενείς που πάσχουν από γνωστό πνευμονικό νόσημα.
  • Προληπτικά, σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα ή πάσχουν από άλλα νοσήματα που μπορεί να επηρεάζουν τον πνεύμονα.