Η ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ

Η 100χρονη κυρία Ειρήνη καθόταν στον καναπέ ανάμεσα στα τρία της παιδιά που της χάιδευαν τα μαλλιά, της μιλούσαν, την πείραζαν. Η ζηλευτή εικόνα της αγαπημένης οικογένειας έκανε ακόμη πιο δύσκολη την ανακοίνωση των στενάχωρων νέων.

Το μόνο που διέκρινε πια η γιαγιά ήταν κάτι σκιές κι ένα θαμπό φως, που έμπαινε από το παράθυρο. Επρόκειτο για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς στο μάτι που είχε χειρουργήσει πριν από χρόνια. Επιπλέον, το άλλο μάτι, που της έδινε αυτό το λιγοστό θαμπό φως και τις σκιές, έπασχε από μια σπάνια περίπτωση καταρράκτη την οποία είχα, ως τότε, συναντήσει μόνο σε βιβλία.

Παρά τη δυσάρεστη διάγνωση, τα έχασα με το ότι η ίδια η κυρία Ειρήνη άρχισε να με παρηγορεί να μη στεναχωριέμαι! Στο αυτοκίνητο, καθώς επέστρεφα, στάθηκε αδύνατο να ησυχάσω. Σταμάτησα στο πρώτο βενζινάδικο και πήρα τηλέφωνο την 70χρονη κόρη της, εκείνη που της χάιδευε τα μαλλιά. Της είπα τα λόγια του καθηγητή μου που είχα πάντα οδηγό μου: «τον ταύρο πρέπει να τον πιάνεις από τα κέρατα». Δε θα ησύχαζα εάν δεν έκανα κάτι να ανακουφίσω, στο μέτρο του δυνατού, τη μάνα της. Δε θα ήταν ένα εύκολο χειρουργείο, αφού σε κάθε αιωνόβιο μάτι ο χρόνος έχει επηρεάσει τη σύνθεση των ιστών. Πρότεινα, όμως, να το επιχειρήσουμε.

Έδειξα κατανόηση στον αρχικό δισταγμό της. Σε λίγο διαπίστωσα ότι ο βασικός λόγος ήταν οικονομικός. Της υποσχέθηκα ότι θα έκανα το χειρουργείο αφιλοκερδώς. Τα λόγια της και ο συγκινητικός τρόπος με τον οποίο συναίνεσαν και τα τρία παιδιά της επανέρχονταν στο μυαλό μου το βράδυ πριν από το χειρουργείο.

Μια εβδομάδα μετά, χτύπησε η πόρτα του ιατρείου μου. Ήταν η κυρία Ειρήνη με τις κόρες της. Με αγκάλιασε και με παρακάλεσε να δεχτώ την πίτα που έφτιαξε με τα χεράκια της! Δεν είχε λόγια να με ευχαριστήσει για το ότι μετά από χρόνια μπόρεσε να δει πάλι το τυρί, το σπανάκι, τη ζύμη, τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο. Μόνο λίγο το αλεύρι τής χύθηκε. Είναι ίσως λίγες, αλλά ευτυχώς υπάρχουν οι φορές που σε κάνουν να αισθάνεσαι πραγματικά τυχερός με το επάγγελμα που διάλεξες να υπηρετήσεις.

Σωτήρης Γκορίτσας
Σκηνοθέτης

Το παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.