ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ...

ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ...

ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ...

Τι είναι η οξεία λαρυγγίτιδα;

Νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται κυρίως σε ιούς. Χαρακτηρίζεται από οίδημα του λάρυγγα και περιορισμό της διαμέτρου του αυλού του ποικίλου βαθμού.

Ανάλογα με το βαθμό του οιδήματος έχουμε και διαφορετικής βαρύτητας κλινική εικόνα, από ήπια βραχνάδα και βήχα σαν σκυλάκι ή κοκοράκι, έως μεγάλου βαθμού δύσπνοια κατά την εισπνοή ( το παιδί δυσκολεύεται να βάλει μέσα του αέρα).

  • Μπορεί να προηγείται της λαρυγγίτιδας ρινική καταρροή 12-72 ώρες και μερικές φορές συνοδεύεται από πυρετό. Συνήθως παρατηρείται τις βραδινές ώρες ή πρώτες πρωινές ώρες.Τρόποι αντιμετώπισης της οξείας λαρυγγίτιδας:
    το παιδί πρέπει να μείνει ήσυχο, χωρίς να μιλάει
  • χρησιμοποιούμε υδρατμούς, παρ’ όλο που η αξία της χορήγησης τους δεν έχει επιβεβαιωθεί (κατσαρόλα με βραστό νερό-όχι ευκάλυπτο- ή ζεστό νερό από το θερμοσίφωνα να τρέχει στην μπανιέρα).
  • βγάζουμε το παιδί σε ψυχρό ατμοσφαιρικό αέρα (ντυμένο καλά)
  • Εάν η κατάσταση είναι βαριά από την αρχή (δύσπνοια) ή εάν επιδεινώνεται, το παιδί πρέπει να εξετασθεί άμεσα από γιατρό. Συνήθως η λαρυγγίτιδα βελτιώνεται και υποχωρεί σε 2-3 ημέρες.

Εκτός από την οξεία ιογενή λαρυγγίτιδα υπάρχει και η ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑ-ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΗ ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ που οφείλεται συνήθως σε αλλεργικά αίτια. Τα συμπτώματα είναι τα ίδια και συνήθως υποχωρεί με την έκθεση σε ψυχρό ατμοσφαιρικό αέρα.

ΟΞΕΙΑ ΕΠΙΓΛΩΤΤΙΤΙΔΑ

Παρατηρείται συνήθως σε παιδιά 2-7 χρόνων και σχεδόν πάντοτε οφείλεται στον αιμόφιλο ινφλουέτζας τύπου Β.
Τα συμπτώματα είναι από την αρχή έντονα με υψηλό πυρετό, αφωνία, έντονη αναπνευστική δυσχέρεια, το παιδί δύσκολα καταπίνει ακόμα και το σάλιο του. Η κατάσταση αυτή από την ΑΡΧΗ χρήζει ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. Με τη χρήση του εμβολίου για το αιμόφιλο της ινφλουέτζας τύπου Β, που γίνεται τα τελευταία χρόνια σε παιδιά κάτω των 4 χρόνων, βλέπουμε λιγότερα πλέον περιστατικά επιγλωττίτιδας.

Γλυνός Γεώργιος
SOS Παιδίατρος

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη παιδιάτρου;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη παιδιάτρου στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!