14 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ

14 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ

14 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ

H γρίπη είναι μία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Οφείλεται σε μία ομάδα RΝA ιών, οι οποίοι ανήκουν στην οικογένεια των ορθομυξοϊών.

Τι είναι η γρίπη;

H γρίπη είναι μία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Οφείλεται σε μία ομάδα RΝA ιών, οι οποίοι ανήκουν στην οικογένεια των ορθομυξοϊών.

Προσβάλλει η γρίπη άλλα όργανα εκτός του αναπνευστικού συστήματος;

Αν και η γρίπη εκδηλώνεται με γενικά συμπτώματα όπως πυρετό, κακουχία, μυαλγίες, πονοκέφαλο, σπάνια ο ιός της γρίπης ανιχνεύεται έξω από το αναπνευστικό σύστημα. Η ιαιμία (η παρουσία του ιού της γρίπης στο αίμα) δεν είναι χαρακτηριστική της συνηθισμένης γρίπης.

Έχουμε κάθε χρόνο επιδημία γρίπης;

Ναι. Η επιδημία της γρίπης εμφανίζεται πάντοτε αιφνίδια και διαρκεί 1-2 μήνες κατά την διάρκεια του χειμώνα. Πρώτη ένδειξη της επιδημίας είναι η αυξημένη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά και συνοδεύεται από απουσίες στα σχολεία.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Κυρίως μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (σταγονίδια) των ασθενών με τον βήχα ή το πτάρνισμα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι και η χειραψία συντελεί στην μετάδοση του ιού.

Τι ποσοστό πληθυσμού προσβάλλεται από τη γρίπη;

Περίπου 30% των παιδιών και 20% των ενηλίκων προσβάλλονται σε μία συνηθισμένη επιδημία. Οι οικογένειες με παιδιά σε σχολική ηλικία, οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας, οι εκπαιδευτικοί και οι στρατιώτες προσβάλλονται σε υψηλότερο ποσοστό.

Σε ποιο χρονικό διάστημα μετά την επαφή με τον ιό εκδηλώνουμε την γρίπη;

Ακόμα και 18 ώρες μετά την επαφή με τον ιό μπορούμε να εμφανίσουμε τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης.

Για ποιο χρονικό διάστημα, όταν νοσούμε, μεταδίδουμε τον ιό;

Συνήθως μεταδίδουμε τον ιό της γρίπης στις 2-5 ημέρες που ακολουθούν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της γρίπης.

Πώς εκδηλώνεται η γρίπη;

Συχνότερα με αιφνίδια εισβολή πυρετού, γενικευμένης κακουχίας και πονοκέφαλο. Αργότερα εμφανίζονται συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως πονόλαιμος, καταρροή, βήχας. Τα συμπτώματα από το αναπνευστικό επιτείνονται κατά την διάρκεια της γρίπης και ο βήχας συνήθως διαρκεί μία έως δύο εβδομάδες. Η πλήρης ανάρρωση από τη γρίπη χρειάζεται μερικές εβδομάδες.

Υπάρχουν επιπλοκές της γρίπης;

Ναι, αλλά είναι σπάνιες και συνήθως σοβαρές. Η ιογενής πνευμονία εκδηλώνεται νωρίς στη διάρκεια της γρίπης με πυρετό, δύσπνοια, κυάνωση και χρήζει νοσηλείας σε νοσοκομείο. Η μικροβιακή πνευμονία εκδηλώνεται κυρίως στους ενήλικες και στα παιδιά και χρήζει αντιβιοτικής αγωγής.

Πώς γίνεται η διάγνωση της γρίπης;

Εύκολα με βάση τα συμπτώματα και την κλινική εικόνα στο πλαίσιο της ετήσιας επιδημίας γρίπης.

Οι εξετάσεις αίματος είναι χρήσιμες στη συνηθισμένη γρίπη;

Όχι, παρά μόνο όταν υποψιαζόμαστε επιπλοκές. Στην Αμερική κυκλοφορούν συσκευασίες διάγνωσης της γρίπης. Έχουν μία αξιοπιστία της τάξης του 80%, το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο σε 15 λεπτά και συντελούν στη μείωση της συνταγογράφησης αντιβιοτικών.

Έχει αλλάξει κάτι στη θεραπεία της γρίπης;

Η γρίπη είναι αυτοϊούμενη και το πλείστο των ασθενών αναρρώνουν μετά από 5-7 ημέρες χωρίς θεραπεία. Βασικές θεραπευτικές οδηγίες παραμένουν η ανάπαυση στο κρεβάτι, η αυξημένη λήψη υγρών και η καταπολέμηση του πυρετού. 50% των νοσούντων λαμβάνει αντιβίωση χωρίς να είναι απαραίτητο.
Αυτό που φαίνεται να αλλάζει τελευταία είναι η συνταγογράφηση αντιγριπικών φαρμάκων. Τέσσερα αντιγριπικά φάρμακα κυκλοφορούν παγκόσμια. Από αυτά η οσελταμιβίρη σε χάπια και η ζαναμιβίρη σε εισπνοές είναι τα νεότερα και πιο αποτελεσματικά. Όταν λαμβάνονται το πρώτο 24ωρο εμφάνισης των συμπτωμάτων μειώνουν την διάρκεια της γρίπης έως και 2,5 ημέρες και ελαττώνουν τις επιπλοκές. Η ζαναμιβίρη μπορεί να δοθεί και ως προφύλαξη για την πρόληψη της γρίπης σε μία οικογένεια.

Πόσο προφυλάσσει το αντιγριπικό εμβόλιο;

Πρόληψη της γρίπης με το αντιγριπικό εμβόλιο επιτυγχάνεται σε 80% των εμβολιαζόμενων κάτω των 65 ετών. Η πρόληψη της γρίπης είναι μικρότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το αντιγριπικό εμβόλιο όμως συντελεί στην ελάττωση των επιπλοκών, των νοσηλειών στο νοσοκομείο και των θανάτων σε οίκους ευγηρίας.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται;

  • Όλος ο πληθυσμός άνω των 50 ετών
  • Οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά, μεταβολικά (σακχαρώδης διαβήτης), κ.λ.π.
  • Οι ασθενείς σε χρόνια αγωγή με ασπιρίνη
  • Οι έγκυες στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
  • Το υγειονομικό προσωπικό
  • Οι άστεγοι
  • Οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, σε φυλακές, σε σχολεία, στη δημόσια ασφάλεια
  • Οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν σε χώρες που υπάρχει επιδημία γρίπης
  • Κάθε άτομο που επιθυμεί να ελατώσει την πιθανότητα ασθένειας από γρίπη

Σε ποιους αντενδείκνυται ο εμβολιασμός;

  • Σε άτομα με ιστορικό αναφυλακτικής αντίδρασης στην αγωγή.
  • Σε άτομα με υπερευαισθησία στα συστατικά του εμβολίου.
  • Σε ασθενείς με οξεία εμπύρετο λοίμωξη.

Χρειάζεσαι συμβουλές από γιατρό;
Θέλεις επίσκεψη παθολόγου;
Κάλεσε τώρα 1016 για επίσκεψη παθολόγου στο σπίτι ή στο κοντινότερο SOS ιατρείο!