Τι είναι τα αέρια αίματος;

Τα αέρια αίματος είναι μία απλή εξέταση, που πραγματοποιείται με λήψη αίματος. Πραγματοποιείται από ειδικευμένους ιατρούς Πνευμονολόγους.


Γιατί γίνεται;

Η ανάλυση των αερίων του αίματος εάν υπάρχει κάποια διαταραχή στην ποσότητα του οξυγόνου ή του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για να διαπιστωθεί το πόσο καλά οι πνεύμονες κατορθώνουν να μεταφέρουν οξυγόνο στην κυκλοφορία και να απομακρύνουν από αυτή το διοξείδιο του άνθρακα.


Πότε συνιστάται;

  • Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται συμπτώματα σχετικά με διαταραχές οξυγόνου/διοξειδίου του άνθρακα ή οξέων/βάσεων. Δηλαδή: δυσκολία στην αναπνοή, ‘’κοντή ανάσα’’, ή ‘’γρήγορη αναπνοή’’, υπεραερισμός.
  • Αν υπάρχει γνωστή αναπνευστική, μεταβολική ή νεφρική πάθηση
  • Σε περιπτώσεις οξυγονοθεραπείας, για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας
  • Σε ασθενείς με τραύμα στο κεφάλι ή στο λαιμό
  • Κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων για να ελέγχονται τα επίπεδα του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας.

Πώς γίνεται η εξέταση αερίων αίματος;

Λαμβάνεται μια μικρή (1cc) ποσότητα αίματος, συνήθως από μια αρτηρία. Η επιλογή του σημείου παρακέντησης γίνεται από τον ιατρό.

Ο ιατρός στη συνέχεια θα εισάγει μια μικρή βελόνα διαμέσω του δέρματος στην αρτηρία. Αφού γίνει η αιμοληψία εφαρμόζεται πίεση στο σημείο παρακέντησης για λίγα λεπτά. Ο ιατρός παρακολουθεί το σημείο για τυχόν αιμορραγία ή προβλήματα στην κυκλοφορία. Το δείγμα αναλύεται άμεσα ώστε να διασφαλιστούν ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα.


Είναι επίπονη εξέταση;

Η λήψη δείγματος αερίων αίματος είναι απλή εξέταση, αλλά πιο επίπονη από τη συνηθισμένη φλεβοκέντηση. Θα νιώσετε μέτρια δυσφορία, και απαιτείται πίεση για κάποιο διάστημα για να προληφθεί αιμορραγία από το σημείο.


Απαιτείται προετοιμασία;

Ο ιατρός θα λάβει το ιστορικό σας ώστε να γνωρίζει εάν έχετε κάποια αιμορραγική διάθεση ή εάν λαμβάνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Σε ασθενείς υπό συνεχή οξυγονοθεραπεία ο ιατρός θα αποφασίσει εάν η εξέταση θα γίνει με ή χωρίς οξυγόνο. Πριν την εξέταση, απαγορεύεται το κάπνισμα και η έντονη σωματική δραστηριότητα.